Badanie na nietolerancje pokarmowe

Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancje pokarmowe lub inaczej – ukrytą nienawiść na pokarmy. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, lecz także z innymi przewlekłymi chorobami. Dobrze więc by było zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważnym jest identyfikacja „trudnych” pokarmów. Czas trwania badania wynosi ok. 40 min. a wynik uzyskuje się zaraz po zakończeniu testu. Badanie wykonujemy z wykorzystaniem testu produkcji Cambridge Diagnostics który za pomocą próbki krwi pobranej z palca wykrywa z 46 grup produktów żywnościowych pokarmy nie tolerowane przez organizm. Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej to problemy:

  • układu oddechowego
  • reumatologiczne
  • przewodu pokarmowego
  • osłabieniowe
  • skórne
  • psychosomatyczne
  • z ciążą
  • migrenowe

 

ROSNĄCE ZNACZENIE NIETOLERANCJI POKARMOWEJ

Produkty spożywcze występujące w naszej diecie coraz częściej powodują niekorzystne reakcje organizmu, które przyczyniają się do powstania problemów zdrowotnych. Występujące objawy często jest trudno powiązać ze spożytym pokarmem, gdyż są oddalone w czasie i mogą wystąpić dopiero po 3 dniach od ich konsumpcji. Obecnie szacuje się, że ponad 40% populacji odczuwa objawy nietolerancji pokarmowej, ale ma trudności z identyfikacją produktów powodujących dolegliwości.

Badanie w kierunku pokarmowo-swoistych przeciwciał IgG jest znane jako rzetelna metoda identyfikująca pokarmy, które mogą powodować niekorzystne objawy. Jednocześnie w oparciu o wynik badania przeciwciał IgG opiera się dieta eliminacyjna dostosowana do potrzeb pacjenta.

 

DLACZEGO WARTO WYKONAĆ BADANIE?

Naukowcy (Hardman i Hart, 2007) przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych, m.in. zaburzeń żołądkowo-jelitowych, dermatologicznych, neurologicznych, oddechowych, psychologicznych, mięśniowo-szkieletowych. Badaniem objęto ok. 5,3 tysięcy pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej w Wielkiej Brytanii, zadając pytanie o korzyści wynikające ze stosowania diety eliminacyjnej. Wykazano, że aż 75% spośród badanych pacjentów odczuwało korzystne skutki diety eliminacyjnej wskazanej w oparciu o wyniki testu na nietolerancję pokarmową i wysoko oceniło poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjentów.

Przypuszcza się, że kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu indukując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach.

Podobne badania wykazujące korzystne efekty stosowania diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy IgG przeprowadzili amerykańscy naukowcy (Atkinson i wsp., 2004) badający pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego, a także pacjentów z rozpoznaniem choroby Leśniowskiego-Crohna (Bentz i wsp., 2010). W jeszcze innych badaniach autorzy postulują, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości i miażdżycy.

 

OBJAWY

Osoby, których objawy mogą być powiązane z nietolerancją pokarmową, często spotykają się z niewłaściwą diagnozą lub stwierdzeniem, że ich symptomy są spowodowane napięciami emocjonalnymi. Niesie to za sobą dłuższy czas szukania przyczyn i odwleka w czasie właściwe leczenie. Nie można jednak bagatelizować objawów, które towarzyszą nam od dłuższego czasu, nawet jeśli nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia życia, jak np. zaparcia, biegunki, wzdęcia, zatrzymywanie wody, problemy skórne, ostre bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia koncentracji, zaburzenia snu, czy przewlekły nieżyt nosa. Mogą one znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Niektórzy pacjenci borykają się z pojedynczym objawem, podczas gdy u innych nietolerancja pokarmowa może wywołać szereg różnych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, kostno-stawowego, mięśniowego, skórnego czy hormonalnego jak np. problemy z poczęciem czy utrzymaniem ciąży. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że pożywienie jest katalizatorem dla występowania powyższych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić dopiero po dłuższym okresie czasu po spożyciu pokarmu.

 

Źródło: „Przewodnik pacjenta” Cambridge Diagnostics         

Wróć

Strona używa plików cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie,
zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z ustawieniami swojej przeglądarki internetowej aby zarządzać plikami