Jak można wspomóc odporność dzięki diecie?
Posiadanie zdrowego układu odpornościowego jest niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Zrównoważona dieta jest ważnym czynnikiem w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które są konieczne dla optymalnej odporności. Jaka dieta skutecznie zwiększy odporność? Zapraszamy do lektury!
Jak dieta warzywno — owocowa doktor Ewy Dąbrowskiej wspiera odporność?
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na spożywaniu w większości surowych, nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego. Taka dieta jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Stosowanie diety warzywno — owocowej może też przyczynić się do zwiększenia liczby limfocytów, które są odpowiedzialne za walkę z infekcjami. Ponadto dieta dr Ewy Dąbrowskiej może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co z kolei korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Jakie inne korzyści daje stosowanie diety warzywno — owocowej?
Oprócz wspierania odporności, dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej zapewnia również wiele innych korzyści zdrowotnych. Spożywanie świeżych owoców i warzyw może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, poprawić trawienie i zmniejszyć poziom stresu. Co więcej, dieta warzywno — owocowa jest niskokaloryczna i może pomóc w odchudzaniu. Ponadto dieta dr Dąbrowskiej oczyszcza organizm z toksyn i przyczynia się do poprawy samopoczucia oraz zdrowia. Co ciekawe, dieta oczyszczająca jest też skuteczna w leczeniu wielu chorób, takich jak:
- miażdżyca,
- nadciśnienie,
- nadwaga,
- choroba wieńcowa,
- cukrzyca II typu,
- przewlekłe zapalenie stawów,
- paradontoza,
- astma,
- zaparcia.