Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – szybkie efekty
Dom Ojca Pio to miejsce wyjątkowe, gdzie każdy strapiony codziennymi trudami znajdzie wytchnienie dla duszy i ciała. Przepiękna okolica jednego z bardziej czystych regionów naszego kraju zapewnia kuracjuszom niezwykły podkarpacki klimat i otoczenie sosnowych lasów oraz rozlewisk malowniczej rzeki. Największą wagę przykładamy jednak do spraw zdrowotnych, a w szczególności do jakości i sposobu odżywianie. Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej pomogła już wielu kuracjuszom. Chcesz odzyskać siły witalne i pozbyć się nadmiaru kilogramów? Wypróbuj ją i Ty.
Profesjonalne diety warzywne
Wychodząc z założenie, że jesteśmy tym co spożywamy oraz korzystając z ogromnych doświadczeń znanej popularyzatorki diet owocowo-warzywnych dr Ewy Dąbrowskiej, serwujemy naszym kuracjuszom profesjonalne diety warzywne. Połączenie ich z aktywnością fizyczną, a więc z wysiłkiem tlenowym uwalnia z organizmu człowieka szkodliwe produkty przemiany materii. Diety owocowo-warzywne są więc głodówką odtruwającą ciało i pozwalającą na odzyskanie równowagi energetycznej, zwłaszcza u osób z nadwagą. Od lipca 2018 roku nasz ośrodek odchudzania posiada certyfikat Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej.
Dieta oczyszczająca Ewy Dąbrowskiej
Zdrowotne znaczenie postu (głodówki) jest znane od czasów biblijnych, a nawet wcześniej. Okresowe powstrzymywanie się od jedzenia zalecano już w starożytności. Głodówki jako metody terapeutycznej nie uwzględnia się na polskich uczelniach medycznych, pomimo że jej efekty są udowodnione w praktyce. Jest za to stosowana w klinikach w krajach zachodnich, również za naszą wschodnią granicą. W Polsce prekursorką tej metody jest doc. dr hab. Kinga Wiśniewska-Roszkowska z Łodzi. Również dr Ewa Dąbrowska z Gdańska przekonała się do zalecania okresowych głodówek i półgłodówek, czyli diety owocowo-warzywnej w leczeniu wielu chorób. Jej udokumentowane obserwacje dotyczą ustępowania stanów chorobowych ciała z równoczesną poprawą stanu psychicznego pacjentów. Z powodzeniem stosuje tą metodę w nadzorowanych przez nią placówkach w Gołubiu, Mielnie i Władysławowie. Z doświadczenia dr E. Dąbrowskiej korzysta też coraz więcej innych placówek, m.in. Ośrodek Profilaktyczno-Rehabilitacyjny im. o. Pio w Radawie.
Istota diety oczyszczającej
O tym, że najlepsze jest to, co występuje w naturze, mówi Pismo Święte w Księdze Rodzaju (1,29): "I rzekł Bóg: Oto wam daję wszelką roślinę przynosząca ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie, dla was będą one pokarmem".
Najlepszy jest więc pokarm w stanie naturalnym - i nie mniej ważne - spożywany z umiarem. Przejadanie się oraz spożywanie mięsa, i w ogóle nadmiernej ilości białka zwierzęcego, jest przyczyną chorób zwanych cywilizacyjnymi, jak:
- otyłość,
- choroba wieńcowa,
- cukrzyca,
- wysoki poziom cholesterolu,
- miażdżyca,
- alergie.
Przetworzone produkty spożywcze, szczególnie biała mąka i cukier - podstawowe składniki codziennego menu – powodują w organizmie ubytki witamin z grupy B i E oraz ważnych pierwiastków jak wapń i chrom.
Istotą leczniczego działania diety oczyszczającej jest endogenne (wewnętrzne) żywienie, czyli zużywanie przez organizm tkanek, co następuje według hierarchii ich ważności. Najpierw jako pokarm spalane są zbędne zapasy (złogi tłuszczu, zwyrodniałe komórki), a najważniejsze organy, mózg i serce, są oszczędzane najdłużej. Zużycie uszkodzonych komórek powoduje regenerację nowych, co wpływa na odmłodzenie organizmu i cofanie się przyczyn choroby. Kuracja postna oczyszcza krew z kompleksów immunologicznych, blokujących komórki odpornościowe, mogące rozpoznawać własne i obce bakterie. Wyjaśnia to podatność osób przekarmionych lub źle odżywianych na infekcje, zwyrodnienia stawów itp.
Oczyszczanie organizmu warzywami i owocami
Oczyszczenie organizmu można dokonać przez dietę sokową, owocowo-warzywną lub postem o chlebie i wodzie. Pełna normalizacja funkcjonowania ustroju następuje po 4 do 6 tygodni, jednak każde przestawienie się, nawet kilkudniowe, na owoce i warzywa daje widoczne efekty.
Warzywami i owocami polecanymi w czasie kuracji są: marchew, burak, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan, kapusta, kalafior, cebula, czosnek, por, ogórki świeże i kiszone, kabaczek, dynia, pomidor, papryka, jabłka, grapefruit, cytryna. Niewskazane: zboża, orzechy, ziemniaki, warzywa strączkowe, chleb, olej, mleko, mięso ani słodkie owoce. Podczas kuracji nie wolno pić kawy, herbaty, alkoholu, palić papierosów.
Szkodliwy nadmiar białka zwierzęcego
Mięso i w ogóle białko zwierzęce powoduje powstawanie w jelitach bakterii gnilnych, jednocześnie zakwasza organizm, co wymaga neutralizowania zasadowymi solami wapniowymi pobieranymi z kości, a to z kolei powoduje osteoporozę. Zakwaszenie organizmu jest przyczyną schorzeń (zwyrodnień) stawów z powodu gromadzenia się w nich złogów kwasu moczowego. W przeciwieństwie do białka zwierzęcego, roślinne jest lekkostrawne, a oprócz tego wszystkie te pokarmy zawierają błonnik, który usprawnia działanie układu trawiennego i powoduje oczyszczanie jelit.
Dieta składająca się wyłącznie z owoców i warzyw zmniejsza wytwarzanie wolnych rodników uszkadzających białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe komórek w organizmie człowieka. Z kolei tego rodzaju odżywianie dostarcza dużo tzw. zamiataczy wolnych rodników, do jakich zaliczamy beta-karoten i witaminy C oraz E. Oprócz witamin, mikroelementy zawarte w pokarmach roślinnych, zwłaszcza cynk i miedź, aktywizują zakodowane w ciele człowieka mechanizmy obronne.
Post to równocześnie okres wyrzeczeń, zapanowania nad przyzwyczajeniami. Zmiany w sposobie odżywiania, odtruwanie organizmu i okres rezygnacji z ulubionych potraw czy nawyków, wpływają na korzystne przemiany duchowe. Jeśli dodatkowo procesowi oczyszczania organizmu towarzyszy pogłębione życie religijne, chory osiąga równowagę psychiczną. Nadchodzi czas refleksji nad dotychczasowym „niezdrowym” życiem, pojawia się pogodny nastrój. Niekiedy czas postu doprowadza też do nawrócenia, trwałej zmiany nie tylko sposobu odżywiania, także trybu życia.
Kryzys ozdrowieńczy
Drastyczna zmiana sposobu dostarczania pokarmu i wyeliminowanie szkodliwych składników, a przy tym rozpoczęcie procesu oczyszczania, wymaga przestawienia się całego organizmu. Przynosi to chwilowe niekorzystne objawy jak:
- nudności,
- bóle głowy,
- bóle stawów,
- stan niepokoju,
- biegunkę.
Towarzyszą temu zmiany składu krwi i poziomu cukru. Może wystąpić także zaostrzenie się dotychczasowej choroby. Po pewnym czasie następuje uregulowanie funkcjonowania organów. Tzw. kryzys ozdrowieńczy pojawia się po trzech dniach, czasem po tygodniu od rozpoczęcia kuracji. Jest to uzależnione od stopnia nagromadzonych toksyn. Nadejście takiego stanu jest dowodem uruchomienia przez organizm systemu wewnętrznego oczyszczania.
Kompleksowe leczenie dietą głodówkową
Dr Ewa Dąbrowska uzyskała pozytywne wyniki w leczeniu dietą głodówkową lub owocowo-warzywną następujących chorób:
- miażdżyca,
- nadciśnienie,
- nadwaga,
- choroba wieńcowa,
- cukrzyca II typu,
- wysoki poziom cholesterolu,
- skaza moczanowa,
- przewlekłe zapalenie stawów,
- porfiria skórna,
- paradontoza,
- astma,
- podatność na infekcje,
- owrzodzenia podudzi,
- zespół jelita nadwrażliwego,
- zakrzepowe zapalenie żył,
- zaparcia,
- jaskra i inne.
W powszechnym ujęciu, w medycynie każdą chorobę leczy się oddzielnie, różnymi środkami. Terapia głodówkowa leczy równocześnie cały organizm. Taka kuracja zwykle nie wymaga już przyjmowania lekarstw. W tym czasie często możliwe jest zmniejszenie dawek przyjmowanych leków, a w wyniku pomyślnego przebiegu procesu ozdrowieńczego, ich wyeliminowanie po zakończeniu leczenia, a nawet już na stałe.
Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:
- w celach profilaktycznych,
- zaburzenia czynnościowe (zgaga, nerwica, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego),
- zaburzenia metabolizmu (ciśnienie, cukrzyca na lekach, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, skaza moczowa, kamica nerkowa zakrzepy),
- choroby zwyrodnieniowe (zwyrodnienie stawów, łuszczyca, otłuszczenie wątroby, wrzody żołądka, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit),
- defekty odporności immunologicznej (astma, nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, reumatoidalne zapalenia stawów).
Skutkiem stosowania diety owocowo warzywnej jest:
- jako pierwszy znak poprawy pojawia się lepszy sen,
- pogodniejszy nastrój i nie spotykana chęć do pracy,
- zwiększona tolerancja wysiłku (zmniejszają się bóle wieńcowe i stawowe),
- utrata wagi i normalizacja ciśnienia tętniczego krwi,
- obniżenie poziomu lipidogramu (cholesterolu i trójglicerydów), poziomu glukozy i poziomu OB,
- zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodników w organizmie,
- poprawienie ukrwienia organizmu,
- ustępowanie objawów wielu chorób,
- poprawa odporność.
Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:
- cukrzyca na insulinie,
- niedoczynność nadnerczy,
- ostra porfiria,
- nadczynność tarczycy,
- depresja,
- okres ciąży i karmienia,
- dzieci,
- gruźlica,
- zaawansowane choroby nowotworowe,
- zaawansowana niewydolność nerek, serca, wątroby,
- stany po przeszczepach narządów,
- stany bezpośrednio przed i pooperacyjne.